NOE®plast structuurmatten

  • Lyceum Marc Bloch – de wanden herinneren aan een eeuwenoude bouwwijze in de Camargue

  • Lyceum Marc Bloch – de wanden herinneren aan een eeuwenoude bouwwijze in de Camargue

  • De plankenstructuur van het plafond komt terug in de betonnen prefab wanden

  • De plafondplanken dienden als basis voor de betonmal

  • De plafondplanken dienden als basis voor de betonmal

  • Scheepsdek parket vormde het uitgangspunt voor de structuur in de centrale hal van Bank Ludwigsburg

     

  • Het kantoor van Lambert Architecten werd voorzien van een betongevel met rietstengelstructuur

NOEplast structuurmatten combineren voordelen beton en hout

Voor architecten en aannemers die de esthetische voordelen van hout willen combineren met de constructieve voordelen van beton, biedt NOE-Betonvormgeving een serie structuurmatten met houtnerfmotief. Door de robuuste eigenschappen van de NOEplast matten kunnen deze tot wel 100 keer worden ingezet. De matten lenen zich zowel voor in het werk gestorte betonconstructies als voor de vervaardiging van prefab-elementen.

Naast het toch al omvangrijke standaardprogamma NOEplast structuurmatten,  verzorgt NOE betonvormgeving ook maatwerkproducties. Een goed voorbeeld hiervan werd geleverd met de structuurmatten die NOE vervaardigde voor de betonnen prefab gevelelementen van de Rozet in Arnhem. Dit middelpunt voor cultuur, kennis en educatie werd ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en werd eerder dit jaar bekroond als Beste Gebouw van het Jaar 2014.

Het plafond van dit markante gebouw is uitgevoerd in hout waarbij de architect koos voor een plankenstructuur met tussenruimte. Om deze structuur ook de in betonnen prefab wanden te laten terugkomen, werd gekozen voor afwerking van de wanden met een fraaie houtnerfstructuur. De traditionele plankverdeling met voeg werd één-op-één overgenomen in de betonstructuur. Hiervoor werd gebruik gemaakt van NOEplast structuurmatten die speciaal voor dit project werden vervaardigd. Zelfs de onderlinge afstand tussen de betonnen ‘planken’ komt millimeternauwkeurig overeen met de houten plankenstructuur in het gebouw.

Betonvormgevingsatelier

De structuurmatten werden door NOE-Betonvormgeving als maatwerk geleverd. De matten zijn afgeleid van de plafondplanken die in het gebouw zijn toegepast en als basis dienden voor de betonmal. In het betonvormgevingsatelier van NOE werden de planken ambachtelijk geschaafd, waarbij de typerende houtstructuur met knoesten en nerven extra werd uitgewerkt door het oppervlak met brander en staalborstel te bewerken. Hiermee ontstaat een reliëfverschil tussen de hardere en zachtere delen die zich in het beton aftekenen. Op het aldus samengestelde model werd een moedermat vervaardigd waarop weer een zogenaamd productie-tussennegatief is gegoten. Op dit negatief zijn daarna de NOEplast structuurmatten vervaardigd. Prefab-elementen leverancier Westo gebruikte de matten voor de productie van de betonnen houtwanden.

NOEplast structuurmatten

NOEplast structuurmatten kunnen in de mallen worden verlijmd (prefab) of, afhankelijk van de inzet, in de bekisting worden gelijmd of met spijkers of schroeven worden vastgezet (op het werk), waarna het beton erop of ertegen wordt gestort. Na het uitharden en afnemen van de mal of bekisting blijft het reliëf van de mat als afdruk zichtbaar, waarna de mat met licht schoonmaken weer geschikt is voor een nieuwe inzet.

NOEplast structuurmatten worden al meer dan veertig jaar geproduceerd. Bij de productie ervan werd in het verleden - zowel voor de standaardmatten als voor het maatwerk- veelal gebruik gemaakt van natuurlijke basismaterialen waardoor het eindresultaat altijd zeer natuurgetrouw is. De standaardmatten worden in een groot aantal dessins geleverd: van zachte houtschakeringen, natuurgetrouwe en abstracte motieven tot markante gebouchardeerde structuren en kunstig gevormde reliëfstructuren. Sinds een aantal jaren heeft NOE-Betonvormgeving ook de mogelijkheid in huis om modellen door middel van CNC techniek computergestuurd te frezen. Dit kan op basis van een relatief eenvoudig te bewerken digitaal lijnbestand tot aan het 3D inscannen en frezen van ruimtelijke vormen. Daarnaast blijft de traditionele afvorming – soms wel met gebruik van nieuwe technieken en materialen – nog steeds een belangrijke uitvoeringsmethode.

Om het werken met NOEplast-matten zoveel mogelijk te vereenvoudigen, kan NOE-Betonvormgeving de structuurmatten kant-en-klaar gemonteerd op een bekistingsplaat aanleveren. Dit biedt met name uitkomst bij verwerking op de bouwplaats, waar een egale, stofvrije ondergrond nagenoeg is uitgesloten en temperatuurwisselingen een drempel vormen voor het verlijmen van de matten. NOEplast biedt bovendien als voordeel dat de matten circa 100 keer kunnen worden gebruikt: een even doelmatige als efficiënte oplossing.

NOE-Betonvormgeving

NOE-Betonvormgeving is actief op het gebied van innovatieve mallen en bekistingen voor zowel prefab alsook in het werk gestort beton en al meer dan 40 jaar leverancier van het product NOEplast, waarmee het betonoppervlak van een structuur kan worden voorzien.