Campus Hoogvliet

  • Opmerkelijke profilering Campus Hoogvliet

  • Opmerkelijke profilering Campus Hoogvliet

  • Opmerkelijke profilering Campus Hoogvliet

  • Opmerkelijke profilering Campus Hoogvliet

  • Opmerkelijke profilering Campus Hoogvliet

Opmerkelijke profilering Campus Hoogvliet

 Ontwerp  2012
 Constructie  2012
 Ontwerper  Wiel Arets
 Aannemer  BAM Utiliteitsbouw
 Opdrachtgever  Woningcorporatie Woonbron

In opdracht van woningcorporatie Woonbron bouwt BAM Utiliteitsbouw momenteel de Campus Hoogvliet. Dit ruim 40.000 m² tellende plan omvat 6 gebouwen voor verschillende scholen, een art studio, wijkrestaurant, sporthal, 94 studio’s en 16 kamers en bedrijfsruimte alsook een parkeergarage. Voor het ontwerp tekende het Amsterdamse architectenbureau Wiel Arets, in samenwerking met adviseurs WRI en ABT. Om de van buitenaf zichtbare binnenwanden van de campusgebouwen extra te benadrukken ontwikkelde de architect in samenwerking met NOE-Betonvormgeving een speciaal lijnrastermotief dat met behulp van NOEplast structuurmatten werd gerealiseerd.

Opmerkelijk ontwerp

De zes gebouwen van de Campus Hoogvliet variëren in hoogte; door te variëren met het aantal bouwlagen heeft de campus een open, transparant en uitnodigende uitstraling. Die uitstraling wordt nog eens versterkt door de kenmerkende grote glazen gevels die doorkruist worden door liggende en staande vlakken van beton. De glasgevels bestaan uit een combinatie van helder glas met print en reliëf glas met print.

Naast de gevels speelt glas ook een belangrijke rol voor de patio’s die ieder gebouw rijk is. De patio’s worden omheind door translucente glazen ’hekken’ waarvan de hoogte gelijk is aan die van de façades op de begane grond. De glazen hekken zijn voorzien van een toegang die de patio’s ontsluiten en verbinden met de openbare omgeving.

Schoon beton met reliëf

Opmerkelijke aanvulling op de glasgevels van helder en reliëfglas is de toepassing van schoon beton met reliëf binnen de gebouwen. Projectarchitect Joris van den Hoogen van Wiel Arets Architecten wilde de binnenwanden, die door het vele glas van buitenaf zichtbaar zijn, extra benadrukken. Beton biedt daarvoor bijzondere mogelijkheden: door gebruik te maken van speciale profielmatten kan het beton tijdens het storten in alle mogelijke vormen worden vormgegeven.

NOE-Betonvormgeving stelde een aantal vormgevingsmogelijkheden voor, waarvan uiteindelijk een repeterend lijnrastermotief werd gekozen. Het patroon is gebaseerd op een esdoornbladmotief, dat is omgezet naar een lijnraster met een tussen de 5 en 16 mm variërende lijnbreedte. Dit bladmotief komt ook terug in de glazen gevels, waarin het motief wordt geëtst. Het esdoornmotief is niet willekeurig gekozen: nadat de gebouwen gereed zijn, worden op het Campus-terrein esdoorns geplant, zodat het groen overgaat in het gebouw. Het motief is gekaderd binnen een module van 1000 x 2700 mm, dat zich in horizontale en verticale richting repeteert op de gevel. Het motief, dat bestaat uit 84 verlopende, 1 meter lange lijnen, werd als 2-dimensionaal lijnbestand beschikbaar gesteld en door NOE-Betonvormgeving met veel CAD-technisch inzicht omgezet naar een 3-dimensionaal model.

NOEplast structuurmatten

Op basis van het 3D-model werden 230 m2 NOEplast structuurmatten geproduceerd. Deze zijn in de materieelwerkplaats van de aannemer met behulp van NOE mattenlijm op houten panelen verlijmd die vervolgens tot verdiepingshoge bekistingschotten zijn samengesteld en als kant-en-klare schotten op de bouwlocatie werden afgeleverd. Met deze werkmethodiek wordt, door het uitsluiten van meestal minder goede werkomstandigheden op de bouwplaats, een optimaal resultaat verkregen.

Na het storten en uitharden van de beton wordt de bekisting verwijderd en blijft het reliëf van de mat als afdruk zichtbaar. Het ontkisten van grote en rijk geprofileerde wanden verdient echter de nodige voorstudie en aandacht, waar ook bij het ontwerpen al rekening mee moet worden gehouden. Door de profilering ontstaat een aanzienlijke oppervlaktevergroting waarbij de vorm van de profilering medebepalend is voor de lossing. In dit specifieke geval diende, door de in breedte variërende verticale ribben, de wandbekisting horizontaal naar achteren worden getrokken, anders zou deze zich vastklemmen in de profiellijnen.

Door deze aspecten tijdig te onderkennen en met de uitvoerende partijen te bespreken, kon een optimaal resultaat worden gegarandeerd.

Belangrijk voordeel van de NOEplast structuurmatten is daarbij de slijtvastheid; ondanks het meermalige en zware ontkisten werd de kwaliteit van de matten dan ook niet aangetast.

De met NOEplast structuurmatten geprofileerde binnenwanden van Campus Hoogvliet zijn zodanig fraai uitgevoerd dat de architect heeft besloten de wanden niet verder te laten schilderen maar deze naturel te laten.

NOE-Betonvormgeving

Beton biedt ongekende vormgevings- en gebruiksmogelijkheden. De samenstelling en kwaliteit maken het mogelijk licht en slank te construeren én speciale vormgevingselementen te introduceren. NOE-Betonvormgeving biedt hiervoor specialistische kennis. Het bedrijf is actief op het gebied van innovatieve mallen en bekistingen voor zowel prefab alsook in het werk gestort beton en al meer dan 40 jaar leverancier van het product NOEplast.