Brug te Vroenhoven

  • Betonnen mergelwand Brug Vroenhoven

  • Betonnen mergelwand Brug Vroenhoven

  • Betonnen mergelwand Brug Vroenhoven

  • Betonnen mergelwand Brug Vroenhoven

Betonnen mergelwand Brug Vroenhoven

 Ontwerp

 2002–2004

 Constructie

 2007–2011

 Ontwerper  Ney & Partners
 Opdrachtgever  Vlaamse Overheid

De nieuwe brug over het Albertkanaal bij Vroenhoven lijkt uit een rots van mergelsteen te verrijzen om beide oevers van het kanaal met elkaar te verbinden. Het kolossaal ogende rotsblok blijkt bij nadere beschouwing beton te zijn, dat met behulp van structuurmatten van NOE-Betonvormgeving haar vorm kreeg.

De kleur en de structuur van het beton zorgen voor een natuurgetrouw beeld en laten de in beton vormgegeven mergelrots harmonieus combineren met de bunker waar zij ondersteuning aan biedt.

Eén met de omgeving

Voor de vormgeving van de buitenmuren van de massieve constructie koos de architect voor een textuur die verwijst naar de bleekgele mergelrotswanden die hier veel voorkomen. De textuur werd door NOE-Betonvormgeving in beton vormgegeven middels NOEplast structuurmatten.

Voor de buitenmuur van de constructie werd gekozen voor NOEplast Granit IV dat het reliëf heeft van grof gehouwen natuursteen. In totaal werden 12 NOEplast structuurmatten met een afmeting van 2,1 x 6 m meerdere malen ingezet.

Omdat bij de productie van de NOEplast matten gebruik wordt gemaakt van natuurlijke voorbeeldmaterialen -in dit geval graniet- is het eindresultaat altijd zeer natuurgetrouw. Het grote aantal dessins geeft voor iedere vormgeving een mogelijke keuze: van zachte houtschakeringen, natuurgetrouwe, naturalistische en abstracte motieven tot markante gebouchardeerde structuren en kunstig gevormde reliëfstructuren. Daarnaast biedt NOE-Betonvormgeving ook de mogelijkheid om individuele motiefwensen te realiseren.

Om het werken met NOEplast elementen zoveel mogelijk te vereenvoudigen, kan NOE de structuurmatten kant-en-klaar gemonteerd op de bekistingsplaat aanleveren. Dit biedt met name uitkomst bij in het werk gestort beton, waar een egale, stofvrije ondergrond nagenoeg is uitgesloten en temperatuurswisselingen een drempel vormen voor het verlijmen van de matten. NOEplast biedt bovendien als voordeel dat de matten circa 100 keer kunnen worden gebruikt: een even doelmatige als efficiënte oplossing.

Opvallende combinatie

Voor de uiteindelijke vormgeving van het beton werd bij de bouw van de brug gekozen voor een combinatie van structuurmatten en aanvullende uithardingsvertrager. Deze wordt doorgaans op de bekisting – en in dit geval op de structuurmatten - aangebracht. Het uitharden van het beton wordt hiermee vertraagd, waardoor de buitenste cementlaag na het verwijderen van de bekisting nog niet volledig is uitgehard. Met een krachtige waterstraal kan het oppervlak nog verder worden bewerkt waarbij zelfs barsten kunnen worden nagemaakt. Voor de uitstraling van het beton -dat naar de bewerkingsmethode uitgewassen beton wordt genoemd- zijn de kleur en de vorm van het betongranulaat bepalend.