AlphaCloud Datacenter

  • Nullen en enen gezichtsbepalend voor AlphaCloud datacenter

  • Nullen en enen gezichtsbepalend voor AlphaCloud datacenter

  • Nullen en enen gezichtsbepalend voor AlphaCloud datacenter

  • Nullen en enen gezichtsbepalend voor AlphaCloud datacenter

  • Nullen en enen gezichtsbepalend voor AlphaCloud datacenter

Nullen en enen gezichtsbepalend voor AlphaCloud datacenter

 Ontwerp  Eurostation
 Aannemer  Cordeel
 Prefab beton  Cordeel (eigen betonfabriek)
 Structuur  Binaire voorstelling van ASCII-tekens

De façade van het AlphaCloud datacenter heeft een opvallende structuur van nullen en enen. Met de binaire voorstelling van ASCII-tekens geeft de architect een knipoog naar de functie van het gebouw en lijkt de betonnen wand tot leven te komen. De structuur werd gerealiseerd met NOEplast-structuurmatten.

Miljarden bits en bytes worden opgeslagen op de dataservers in het gloednieuwe datacenter van AlphaCloud in Mechelen (België). De serverhallen worden beheerd door de IT-bedrijven ATOS en Syntigo, een dochter van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen NMBS. De twee bedrijven spelen met het nieuwe centrum in op een prangende behoefte want het bewaren van informatie wordt in de toekomst alleen maar belangrijker. Tussen nu en 2016 zullen de data verviervoudigen: gegevensopslag wordt daarmee alleen maar vitaler.

Zekerheid troef

Het nieuwe datacentrum is redundant uitgevoerd: dankzij de dubbele stroomvoorziening blijven de data altijd beschikbaar. In het moderne complex, met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2, staan vijf serverzalen. Eurostation, eveneens dochter van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS stond in voor het ontwerp. Cordeel verzorgde de ruwbouw. Voor het technische deel tekende het Nederlandse bedrijf ICTRoom.

Het datacenter is gesitueerd op een terrein van de NMBS naast het station van Mechelen. Het datacenter is volledig vanuit het niets gebouwd op een braakliggend terrein. De ligging is gekozen vanwege de aanwezigheid van belangrijke elektriciteits- en telecommunicatie-netwerken. Uniek is het feit dat het center eigenlijk bestaat uit drie datacenters of compartimenten die tegelijk zijn gebouwd en min of meer onafhankelijk van elkaar opereren. Het datacenter is opgebouwd rond één gang. Aan de linkerkant is alle stroomvoorziening: hoogspanningsposten, noodbatterijen en generatoren. Aan de rechterkant leiden de deuren naar de serverzalen.

Snelle realisatie

Het datacenter in Mechelen werd gebouwd én ingericht in een periode van minder dan 12 maanden. Voor de façade van het gebouw werd gekozen voor een betonstructuur met  prefab gevelelementen in beton C30/37 ZVB. Deze keuze werd onder meer ingegeven door de gevraagde snelheid van realisatie. Daarnaast werd de keuze voor beton ook bepaald door de lengte van het gebouw, de integratie ervan in een woonomgeving en de door de opdrachtgever vereiste beveiliging en duurzaamheid.

Opvallende gevel met nullen en enen

Wat direct opvalt aan het datacenter is de uitvoering van de 2.700 m2 prefab betonnen gevelelementen: deze lijken rijkelijk ‘bestrooid’ te zijn met nullen en enen. De architect wilde een monotoon en saai gebouw voorkomen door deze te voorzien van binaire voorstellingen van ASCII-tekens. Daarmee wordt niet alleen verwezen naar de functie van het gebouw maar lijken ook de gevelelementen tot leven te komen.

De prefab-gevelelementen hebben een afmeting van 141 x 141 cm en zijn vervaardigd van grijs beton dat voorzien is van wapening. De wapening heeft deels een constructieve functie en dient tegelijkertijd als kooi van Faraday voor de gevoelige elektronische apparatuur die in het datacenter staat opgesteld.

NOEplast-structuurmatten

Om de prefab betonelementen te kunnen voorzien van de binaire voorstellingen, werd gebruik gemaakt van NOEplast-matten. Omdat de nullen en enen wisselend op en in de betonelementen liggen, krijgt de façade een speels en bewegend karakter.

De NOEplast-matten werden vervaardigd door  NOE-Betonvormgeving. De binaire voorstellingen werden speciaal ontwikkeld en uitgewerkt naar 11 verschillende modellen met op elk paneel een binaire combinatie. De modellen zijn CNC gefreesd in NOE-modelbouwplaat – een speciaal voor dit doel ontwikkeld zeer goed en gedetailleerd freesbaar PU - waarop de benodigde NOEplast-matten rechtstreeks konden worden gegoten.

De NOEplast-matten bieden als voordeel dat zij - bij normaal gebruik - gegarandeerd 80 tot 100 keer kunnen worden ingezet. Het overgrote deel van de matten wordt na afloop van het AlphaCloud-project door de aannemer zelfs hergebruikt voor de realisatie van twee volgende gebouwen naast het gerealiseerd project.